Fix Spaghetti Bolognese - Numer 1 w Polsce

150x110

Gęsty, pachnący ziołami, intensywnie pomidorowy… Taki powinien być prawdziwy włoski sos bolognese. Dobrze wie o tym Luigi Carola, pochodzący z Włoch szef kuchni Knorr. I dlatego to on stworzył Fix Spaghetti Bolognese. Numer 1 w Polsce[1]!

Nie bez powodu Włochów zwykliśmy nazywać makaroniarzami – potrafią jeść makaron o każdej porze dnia i nocy, a, co najważniejsze, są mistrzami w przyrządzaniu dań z makaronem w roli głównej. Stąd tak trudno odtworzyć w domowej kuchni ten smak, którym rozkoszowaliśmy się podczas włoskich wakacji. Idealnie ugotowane nitki spaghetti, niezwykle aromatyczny mięsny sos, świeżo starty parmezan – takie spaghetti bolognese chcielibyśmy jeść za każdym razem. Teraz już możemy – Luigi Carola, szef kuchni Knorr, wykorzystał tajniki rodzimej kuchni włoskiej i stworzył Fix Spaghetti Bolognese, który pomoże nam przygotować danie smakujące jak we włoskiej restauracji! Jak to możliwe? W czym tkwi ten sekret? Zdradza sam mistrz, twórca Fixu, Luigi Carola!

Kompozycja doskonała

Sos do spaghetti bolognese wymaga prawdziwego kunsztu i doświadczenia w dozowaniu składników. Dlatego nad recepturą Fix Spaghetti Bolognese czuwał Luigi Carola, włoski szef kuchni Knorr. Pod jego czujnym okiem powstała kompozycja warzyw, ziół i przypraw zestawionych w idealnych proporcjach. Twórca Fixu, zapytany o tajemnicę kompozycji, wspomina: „Dobrałem właściwe proporcje rozmarynu, pieprzu, tymianku i pomidorów”. I Polacy pokochali to połączenie, bo, jak podkreśla Luigi Carola, „dlatego Knorr Fix do Spaghetti Bolognese jest numerem 1 w Polsce”.

Jak na każdym opakowaniu Fix Knorr, również na Fix Spaghetti Bolognese podany jest dokładny przepis na danie, w którym składniki zostały dobrane we właściwych proporcjach. To się po prostu musi udać! Rezultat, czyli pyszne spaghetti bolognese – gwarantowany!

Składniki najwyższej jakości

Oprócz ręki mistrza, niezwykle ważna jest jakość składników, które decydują o niepowtarzalnym smaku sosu bolońskiego. Aby go osiągnąć, do przygotowania Fix Knorr Spaghetti Bolognese używane są dojrzewające w słońcu, czyli pochodzące z otwartych upraw pomidory. Zbierane są w sezonie, kiedy ich smak jest najpełniejszy. Natomiast wszystkie zioła i przyprawy poddawane są procesowi suszenia, jednej z najstarszych metod utrwalania żywności. Dlatego nawet po otwarciu Fixu Spaghetti Bolognese poczujemy ich smak i aromat. I nie znajdziemy w nim konserwantów.

Al dente!, czyli makaron ugotowany idealnie

Spaghetti bolognese to nie tylko ten słynny sos, ale również idealnie ugotowany makaron. Al dente – jak mawiają Włosi. Wiedzą oni, że największym grzechem jest rozgotowanie makaronu – ma on pozostać jędrny, stawiając zębom lekki opór. Ponadto Luigi Carola, szef kuchni Knorr pochodzący z Włoch, zdradza jeszcze jedną tajemnicę doskonale przyrządzonego spaghetti bolognese: „Ugotuj makaron do połowy, następnie dodaj sos i dalej gotuj już razem, podrzucając. Makaron nasiąknie sosem i zarazem jego smakiem oraz uwolni skrobię, która zwiąże sos z makaronem”.

Specjały kuchni włoskiej… z Fixami Knorr!

Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti bolognese, ale całe bogactwo dań z makaronem – do wyboru wiele sosów, a wśród nich najpopularniejsze: carbonara, napoli, cztery sery. Także te włoskie specjały możesz teraz wyczarować w zaciszu domowej kuchni – z Fixami Knorr: Fix Spaghetti Carbonara, Fix Spaghetti Napoli, Fix Spaghetti 4 sery z brokułami. Prosto, szybko, i przede wszystkim – z pysznym rezultatem!

Chcesz stać się ekspertem w daniach kuchni włoskiej? Posłuchaj rad Luigi Carola, włoskiego szefa kuchni Knorr, na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl

Weź udział w konkursie – zaproponuj danie z nietypowym wykorzystaniem któregoś z Fixów Knorr do dań włoskich i wygrywaj nagrody http://www.przepisy.pl/polski-sposob-na-wloska-kuchnie/konkurs



[1] Unilever za Nielsen, sprzedaż w sztukach fiksów w Polsce, II 2011 - I 2012